top of page

Q & A Menu

a)   Q & A 1

b)   Q & A 2

c)    Q & A 3

d)   Q & A 4

e)   Q & A 5

f)    Q & A 6

G)   Q & A 7

H)   Q & A 8

I)    Q & A 9

J)    Q & A 10

1. Which of the following aperture settings will create the shallowest depth of field?

   a) f/1.8 

   b) f/8 

   c) f/16 

   d) f/22 

   Answer: a) f/1.8

 

2. What is the effect of using a slow shutter speed?

   a) Freezes motion 

   b) Increases depth of field 

   c) Blurs moving objects 

   d) Reduces noise 

   Answer: c) Blurs moving objects

 

3. Which ISO setting is most likely to introduce noticeable noise in your photos?

   a) ISO 100 

   b) ISO 400 

   c) ISO 800 

   d) ISO 3200 

   Answer: d) ISO 3200

 

4. What does the term "white balance" refer to in photography?

   a) Adjusting the exposure 

   b) Adjusting the colours to appear natural 

   c) Adjusting the focus 

   d) Adjusting the contrast 

   Answer: b) Adjusting the colours to appear natural

 

5. Which of the following lenses is best for landscape photography?

   a) 50mm 

   b) 85mm 

   c) 24mm 

   d) 200mm 

   Answer: c) 24mm

 

6. What does the "rule of thirds" help within photography?

   a) Exposure 

   b) Composition 

   c) Focus 

   d) White balance 

   Answer: b) Composition

 

7. Which camera mode allows the photographer to control both the aperture and shutter speed?

   a) Auto 

   b) Aperture Priority 

   c) Shutter Priority 

   d) Manual 

   Answer: d) Manual

 

8. What is a prime lens?

   a) A lens with a fixed focal length 

   b) A lens with a zoom function  

   c) A lens with image stabilization 

   d) A lens with autofocus

 

   Answer: a) A lens with a fixed focal length

 

9. Which type of light is typically the most flattering for portraits?

   a) Direct midday sunlight 

   b) Overcast sky 

   c) Sunset (golden hour) 

   d) Fluorescent light 

   Answer: c) Sunset (golden hour)

 

10. What is the main advantage of shooting in RAW format?

    a) Smaller file sizes 

    b) More detail and flexibility in post-processing 

    c) Faster write speeds 

    d) Compatibility with all software 

    Answer: b) More detail and flexibility in post-processing

 

11. What does the histogram represent in a digital photo?

    a) Colour balance 

    b) Exposure levels 

    c) Depth of field 

    d) Focus points 

    Answer: b) Exposure levels

 

12. Which lens is typically used for macrophotography?

    a) 18-55mm 

    b) 70-200mm 

    c) 100mm 

    d) 400mm 

    Answer: c) 100mm

 

13. What effect does increasing the ISO have on a photograph?

    a) Increases brightness and noise 

    b) Decreases brightness and noise 

    c) Increases depth of field 

    d) Decreases depth of field 

    Answer: a) Increases brightness and noise

 

14. Which of these is a common effect of using a wide-angle lens?

    a) Increased blur 

    b) Increased magnification 

    c) Distortion of straight lines 

    d) Shallow depth of field 

    Answer: c) Distortion of straight lines

 

15. What is the term for the technique of combining multiple exposures to increase dynamic range?

    a) Bracketing 

    b) HDR (High Dynamic Range) 

    c) Panorama 

    d) Long exposure 

    Answer: b) HDR (High Dynamic Range)

 

16. What is bokeh in photography?

    a) The sharpness of a photo 

    b) The out-of-focus background blur 

    c) The colour balance 

    d) The contrast 

    Answer: b) The out-of-focus background blur

 

17. Which metering mode evaluates the entire scene to determine the correct exposure?

    a) Spot Metering 

    b) Center-Weighted Metering 

    c) Evaluative/Matrix Metering 

    d) Partial Metering 

    Answer: c) Evaluative/Matrix Metering

 

18. What does "DOF" stand for in photography?

    a) Degree of Focus 

    b) Depth of Field 

    c) Definition of Frame 

    d) Dimension of Focus 

    Answer: b) Depth of Field

 

19. Which of the following is a characteristic of a telephoto lens?

    a) Wide field of view 

    b) Shallow depth of field 

    c) Large depth of field 

    d) Low magnification 

    Answer: b) Shallow depth of field

 

20. What does TTL stand for in flash photography?

    a) Through The Lens 

    b) Total Time Lag 

    c) Two-Tone Lighting 

    d) Temporal Time Light 

    Answer: a) Through The Lens

21. Which setting controls the sensitivity of the camera's sensor to light?

    a) Aperture 

    b) Shutter speed 

    c) ISO 

    d) White balance

 

    Answer: c) ISO

 

22. Which of the following shutter speeds is the best for freezing fast action?

    a) 1/30 sec 

    b) 1/60 sec 

    c) 1/250 sec 

    d) 1/1000 sec 

    Answer: d) 1/1000 sec

 

23. What is the main purpose of using a neutral density (ND) filter?

    a) Reduce glare 

    b) Reduce the amount of light entering the lens 

    c) Increase contrast 

    d) Enhance colours

 

    Answer: b) Reduce the amount of light entering the lens

 

24. Which lighting setup is commonly used for a dramatic portrait effect?

    a) Butterfly lighting 

    b) Rembrandt lighting 

    c) Loop lighting 

    d) Broad lighting 

    Answer: b) Rembrandt lighting

 

25. What is the best way to avoid red-eye in flash photography?

    a) Increase the ISO 

    b) Use a faster shutter speed 

    c) Use an off-camera flash 

    d) Decrease the aperture 

    Answer: c) Use an off-camera flash

 

26. What is the purpose of a polarizing filter?

    a) Increase saturation and reduce reflections 

    b) Reduce noise 

    c) Increase brightness 

    d) Change the colour temperature 

    Answer: a) Increase saturation and reduce reflections

 

27. Which colour temperature is associated with daylight?

    a) 3200K 

    b) 4500K 

    c) 5600K  

    d) 7500K 

    Answer: c) 5600K

 

28. What does a fast lens refer to?

    a) A lens with a quick autofocus system 

    b) A lens with a wide maximum aperture 

    c) A lens with a long focal length 

    d) A lens with image stabilization 

    Answer: b) A lens with a wide maximum aperture

 

29. Which camera setting is most important for controlling motion blur?

    a) ISO 

    b) Shutter speed 

    c) Aperture 

    d) White balance 

    Answer: b) Shutter speed

 

30. What type of lens is typically used for architectural photography to avoid distortion?

    a) Wide-angle lens 

    b) Telephoto lens 

    c) Tilt-shift lens 

    d) Macro lens 

    Answer: c) Tilt-shift lens

 

31. What is the main function of the camera's diaphragm?

    a) Control the focus 

    b) Control the amount of light entering the camera 

    c) Control the shutter speed 

    d) Control the ISO 

    Answer: b) Control the amount of light entering the camera

 

32. Which lighting condition is best for capturing detail and texture in a subject?

    a) Direct midday sunlight 

    b) Soft, diffused light 

    c) Backlighting 

    d) Hard, directional light 

    Answer: b) Soft, diffused light

 

33. What is the effect of using a small aperture, like f/22?

    a) More light and shallow depth of field 

    b) Less light and deep depth of field 

    c) Increased noise and shallow depth of field 

    d) Increased saturation and deep depth of field

 

    Answer: b) Less light and deep depth of field

 

34. What does the term "chimping" refer to in photography?

    a) Using a flash diffuser 

    b) Adjusting the white balance 

    c) Checking the LCD screen after every shot 

    d) Using manual focus 

    Answer: c) Checking the LCD screen after every shot

 

35. Which of these is a benefit of using a tripod?

    a) Increased mobility 

    b) Stabilized shots 

    c) Faster shutter speeds 

    d) Increased ISO 

    Answer: b) Stabilized shots

 

36. What is the main purpose of a reflector in photography?

    a) Increase contrast 

    b) Soften shadows 

    c) Reduce saturation 

    d) Increase depth of field 

    Answer: b) Soften shadows

 

37. Which file format retains the most information for post-processing?

    a) JPEG 

    b) TIFF 

    c) PNG 

    d) RAW 

    Answer: d) RAW

 

38. What is the effect of increasing the focal length of a lens?

    a) Wider field of view 

    b) Increased background blur 

    c) Increased depth of field 

    d) Faster autofocus 

    Answer: b) Increased background blur

 

39. What type of memory card is commonly used in DSLR cameras?

    a) SD card 

    b) MicroSD card 

    c) CompactFlash card 

    d) xD-Picture card 

    Answer: a) SD card

 

40. What is the purpose of bracketing in photography?

    a) To ensure correct exposure 

    b) To reduce noise 

    c) To change the focal length 

    d) To adjust the white balance 

 

    Answer: a) To ensure correct exposure

© Glamour-Photography magazine 2016. All Rights Reserved.​ 
  • Twitter Classic
  • Tumblr App Icon
  • Instagram App Icon
  • Vimeo App Icon
  • YouTube Long Shadow
  • LinkedIn App Icon
  • Facebook Classic

         See you all

next month

bottom of page